Hoppa till innehållet
17 maj 2019

Everilde - Venezuela

Har du tänkt det, är det för att det är möjligt. Och om du drömmer det beror det på att du definitivt har styrkan att göra det.

Utvandring hade blivit det enda sättet erbjuda våra barn möjligheten att växa upp i frihet, och för oss att i lugn och ro kunna se dem göra så.

Hej! Everilde Guzmán heter jag. Jag kommer från Venezuela, och jag böjar nu rota mig i Sverige. Vi kom hit för 5 år sedan.

Vi är en mångkulturell familj. Min man, Hasan Al Bakafani är Syrier, och under 3 år har han arbetat med och lyckats utveckla ett underbart projekt genom Matte Centrum och ABF, där han erbjuder undervisning i matematik, för studenter i alla åldrar.

Vi har två barn, Omar och Yaser, som våra största skatter, men också anledning till att fortsätta sträva och uppnå det vi önskar. De är barn med nyfikenhet så som barns i den åldern, som till trots för livomvändande förändringar upptäckt att det i varje ny omständighet finns någonting att lära.

Båda spelar fotboll, men de är också intresserade av musik. Omar som är 10 år spelar klarinett och är yngsta medlemmen i bandet Nais Nois  i Boden. Yaser är 9 år och planerar att lära sig spela Oboe.

Själv är jag biolog och trots att jag trodde det vore omöjligt att arbeta inom min profession här i Sverige, jobbar jag idag med ett företag som litar på mina förmågor, Geogen Produktion AB. Genom dem har jag fått möjlighet att delta i ett samverkansprojekt med en grupp forskare vid Luleå Tekniska Universitet, på avdelningen för avfallsteknik.

Konsthantverk är min andra fasett. Jag känner mig lycklig omringad av trådar, nålar och att kunna ta en fika medan jag broderar eller stickar, men jag tycker också om att baka tårtor och att känna mina kunders uppskattning, ta hand om min trädgård och ägna min tid åt min familj.

För fem år sedan var det ej vårt val att anlända just till Norrbotten, men för två år sedan valde vi att förbli i Sävast. Vi har träffat underbara människor, nära vänner som har blivit som familj – likt den vi lämnade i Venezuela och Syrien; mor- och farföräldrar, morbröder och farbröder; kusiner till barnen. De underbara personer vi träffat har utöver att vara kära för barnen, för oss som föräldrar varit de som givit oss den där lägliga kramen i svåra tider.

Att lära känna Lina, Jessica och Linda är en annan gåva som vi högt uppskattar. Som en ledstjärna guidade oss på den komplexa vägen att lära och förstå, inte bara ett språk utan också att förstå och integrera oss i en kultur; i ett samhälle. Let´s go Swedish liknar jag vid ett fönster som möjliggjorde för oss att se vad som väntade oss utanför, en dörr till vägen mot det vi önskar, men också ett sätt på vilket vi kunde visa på våra förmågor.


Fler nyheter

Arash Mhetari- Afghanistan

27 maj 2019, publicerad av Jessica Bergman
Det här är jag Arash, Som Kommer från Afghanistan. Hur jag kunde kom till Sverige? - Jag kom med promenad, båt och bil som alla de andra... Jag kom...

Hamude- Syrien

14 maj 2019, publicerad av Jessica Bergman
Hej jag heter Hamude och jag kommer från Syrien. Jag ska berätta om hur det var när jag kom till Svarige. Allt började 2014 det var jätte tufft...

Mesghana - Eritrea

10 maj 2019, publicerad av Jessica Bergman
Jag heter Mesgana Cheroum och är en Eritreansk kvinna bosatt i Boden. Jag älskar träning och hälsa. Jag skulle vilja beskriva mig som en väldigt...


By Formsmedjan. Powered by Yago