Hoppa till innehållet
13 mars 2019

Muaz- Syrien

Hej! Mitt namn Muaz och är 25 år. Jag är född och uppväst i Syrien i en stad som heter Qamishlo. Den staden ligger i norra Syrien och ca en halv miljon männsikor som bodde där innan kriget började men jag tror att det finns mindre just nu för att många flydde och spridit i överallt på grund av krig.
Jag kom hit till Sverige 2012 när jag var 18 år när det var sommar i juni som jag minns när det solen sken ungefär kl 2 på natten. Det var konstigt för mig och hade svårt att förstå detta vädret i Sverige och jag blev chockad att se solen sken på natten kl 2 när jag hamnade på Arlande och sökte asyl. Migrationsverket bokade en tolk direkt på mitt modersmål på kurdiska att jag skulle prata och berätta lite om mig te.ex vem jag är och vilket land kommer ifrån.

För första vecka hade jag knappt att sova för att jag kunde inte vänja mig med vädret och jag var orolig, jag uppleve med stress och oron för att det var nya plaster och nya männiksor runt mig i olika språk och viadre. De i okände merkerna tuffa tider, dagar och mörka tider liksom att jag kunde ingenting om hur jag skulle klara mig när man kommer till ett nytt land som är ung under 18 år. Det kan bli jättesvårt för den unga personen att välja rätta vägar eller fel för att man är osäker till exempel vet inte om språk, kultur och man kan få uppleva nya former och former och värderingar. Då skickade Migrationsverket  mig till Gälve att jag skulle bo ett tag där innan fick jag veta vart jag skulle hamna någonstans att bo och vänta på beslut för upphålltillstånd. I Gävle bodde jag ca en vecka innan fick jag veta, efter fick jag en lapp som stod på lappen att jag skulle åka till en ny stad mot Boden så jag frågde en person som jobbade där om vart ligger den staden. Han sa till på arbiska om du följer mig då visar jag dig, när han visade mig en stor karta att Bdoen är en lång bit från Gävle.

Sedan kom jag till Boden och bodde 3 månader på flyktingförläningen med 6 personer i gemensam- rum vilket innebär att alla bodde tillsammans. Jag tyckte inte att det var kul att många bodde i samma rum för att det var trång ofta belv bråk mellan perosnerna eller konflikt, men jag kämpade att bo ett kort tid pga jag ville uppelva med olika språk och nya andras liv att jag har fått lära mig mycket om livet t.ex att jag har fått bemötande av andra människor, veriera i olika situationer. Sedan lärde jag känna några trevliga och hjälpsamma människor som kommer från norra Syiren och är från  samma område där är jag född då en av dem fick en lägenhet här i Boden då ville jag flytta in hos honom och bo tillsammans. Efter några månader började jag att gå till skolan SFI att lära svenska, jag böjrade med kurs A så det betyder att man börjar lära sig med alfabetet och bokstäverna. I kurs A böjrar man att lära sig skriva och läsa lätt svenska då har man svårt att läsa och skriva.

Jag fortsatte att skriva mycket på svenska, lyssna, öva på många olika lätta ord men ofta ville jag prova att öva med svåra ord också för att jag ville klara mig bättre på svenska språket att kommunicera med männsikor. Jag tillbringade mycket tid på skolan ca två och halvt år att klara hela vägen SFI, och klarade med A kurs, b, c och d var det sista kurs man klarar innan man slutar med SFI. Nu utbildar jag mig till barnskötare och har läst 6 månader nu och jag kommer bli klar i sommar. Jag jobbade på många arbetsplatser, där hjälpte mig att få träffa mer nya trevilga sociala männsikor som var lätt att prata med.

När och hur kom jag till Let`s Go Swedish? Jo det var 2015 när jag hade ledighet från SFI och jag var hemma från skolan. Jag tyckte att det var tråkigt att stanna hemma en lång tid och skulle inte kunna göra ingenting, men så hittade jag på några roliga saker, jag frågade och kontaktade en av de lärarna som undervisade svenska om jag skulle kunna få vara med på lektionerna tills min skola började igen. Det var Linda som jag fick prata med henne och hon sa till mig välkommen, vilket innebär jag blev så glad, lycklig. I denna skolan har jag lärt mig inte bara språket utan har lärt mig den svenska kulturen och lärde hur samhället i Sverige fungerar. I den skolan träffade jag tre fina, trevilga, fantastiska som heter: Lina, Linda och Jessica de som har öpnnat en skola som tillbringar sina tider för att undervisa det svenska språket för de som söker asyl och det innebär att man har inte rätt eller att man måste vänta ett tag på att plugga på SFI-skolan. Slutligen är jag så tacksam och glad för att jag har lärt känna er och otrolig glad för de fina, roliga dagar jag fått med er. Jag vill gärna tacka Linda för att din all stöd och hjäpl med teori när jag tog mitt körkort, du gav mig mycket av din tid att hjäpla och förkarade många timmar att jag skulle förstå med svåra ord och begrepp. Skulle jag inte kunna klara skit körkortet. Även jag vill gärna tacka Lina och Jessica för att har gett mig med allt stöd som jag är tacksam över och kommer att alltid tänka på det och glömmer aldrig er i mitt liv fina ni.
Kärlek& respekt!
era fantastiska jobb för era elever är så mycket värd och viktigt!

Muaz


Fler nyheter

Arash Mhetari- Afghanistan

27 maj 2019, publicerad av Jessica Bergman
Det här är jag Arash, Som Kommer från Afghanistan. Hur jag kunde kom till Sverige? - Jag kom med promenad, båt och bil som alla de andra... Jag kom...

Everilde - Venezuela

17 maj 2019, publicerad av Lina Hallström
Har du tänkt det, är det för att det är möjligt. Och om du drömmer det beror det på att du definitivt har styrkan att göra det. Utvandring hade...

Hamude- Syrien

14 maj 2019, publicerad av Jessica Bergman
Hej jag heter Hamude och jag kommer från Syrien. Jag ska berätta om hur det var när jag kom till Svarige. Allt började 2014 det var jätte tufft...


By Formsmedjan. Powered by Yago